XPERT GADGET

Ini Sebab Mengapa Samsung tidak Mengeluarkan Galaxy Note21 pada Tahun Ini

Share this :

Pada awal 2021, telah kedengaran khabar angin bahawa Samsung tidak akan melancarkan flagship hujung tahun mereka, iaitu Samsung Galaxy Note21 yang kebiasaanya dilancarkan sekitar penghujung Ogos. Cakap-cakap itu akhirnya benar sekali, apabila tiada satu berita pun tentang Galaxy Note21 dikeluarkan, dan fon ini sememangnya tidak dikeluarkan pada tahun ini.

Samsung tetap berkeras untuk tidak melancarkan fon ini meskipun peminat siri Galaxy Note amatlah besar, dan setiap tahun ramai yang menantikan siri Note. Bahkan, ada peminat siri Note melancarkan petisyen agar Samsung melancarkan fon ini. Berikut merupakan alasan mengapa Samsung tidak melancarkan fon ini pada tahun 2021. Ini adalah pertama kali berlaku sejak Galaxy Note edisi pertama dilancarkan pada tahun 2012.

Sokongan S Pen pada Galaxy S21 Ultra
Galaxy S21 Ultra adalah fon dari siri Galaxy S pertama yang mendapat sokongan stylus S Pen. Siri Galaxy S21 dan Galaxy S21+ pula tidak mempunyai sokongan S Pen ini. Namun, kekurangan ketara yang terdapat pada Galaxy S21 Ultra ini meskipun mempunyai sokongan S Pen, S Pen harus dibeli berasingan, dan Galaxy S21 Ultra tidak mempunyai slot untuk menyimpan S Pen.

Kehadiran Galaxy Z Fold3 dan Z Flip
2 fon ini membuatkan Galaxy Note21 tidak kelihatan bayangnya pada tahun ini. Rata-rata peminat Galaxy Note begitu marah dan kecewa setelah pihak Samsung lebih memfokuskan kepada fon boleh-lipat yang amat mahal harganya berbanding Galaxy Note yang sudah mempunyai peminat yang amat besar. Tambahan pula, hanya Galaxy Z Fold3 sahaja yang mempunyai sokongan S Pen, manakala Galaxy Z Flip3 tidak disertakan dengan sokongan S Pen. Meskipun Galaxy Z Fold3 disertakan dengan sokongan S Pen, fon ini tetap tidak mempunyai slot untuk menyimpan S Pen.

Apa pun alasan yang dikeluarkan oleh Samsung, peminat siri Galaxy Note sudah pun kecewa dengan keputusan ini. Tidak dapat dipastikan sama ada Samsung akan meneruskan perancangan ini pada tahun 2022 dan berikutnya, dengan ketiadaan Galaxy Note yang sangat ikonik dengan keupayaan untuk melakukan berbilang tugas yang dibantu dengan S Pen.

Share this :

Leave a Comment

Your email address will not be published.